Unilever doneert voor 100 miljoen euro aan zeep, desinfectiemiddel, bleekmiddel en voedsel om de wereldwijde strijd tegen het coronavirus te steunen. Ook kondigt de multinational dinsdag aan dat kwetsbare leveranciers eerder hun geld krijgen, zodat die zich gedurende deze periode beter kunnen redden.

Het gaat onder meer om een donatie van zeep en desinfectiemiddelen ter waarde van ten minste 50 miljoen dollar (ruim 46 miljoen euro) aan het zogenoemde COVID Action Platform van het World Economic Forum (WEF). Dit platform steunt wereldwijd gezondheidsorganisaties en regelt de verspreiding van hulpgoederen.

Naast de maatregel waardoor kleine en middelgrote kwetsbare leveranciers hun geld eerder kunnen verwachten, kunnen kleinere winkeliers die voor hun inkomsten voor een groot deel van Unilever afhankelijk zijn ook op steun rekenen. De multinational zal deze winkeliers kredieten verlenen, zodat ze het hoofd boven water kunnen houden.

Unilever garandeert eigen werknemers hun loon voor de komende drie maanden. Het gaat hierbij om de mensen die niet in aanmerking komen voor overheidssteun.

Unilever-CEO Alan Jope noemt de gevolgen van het coronavirus "de grootste beproeving voor de wereld in decennia".

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.

Het coronavirus in het kort

  • Het coronavirus verspreidt zich vooral via nies- en hoestdruppeltjes. Het virus kan direct van mens op mens worden overgedragen of (voor beperkte tijd) via oppervlakken zoals deurklinken.
  • Je kunt de kans op verspreiding flink verkleinen door minstens 1,5 meter afstand te houden van anderen.
  • Een geïnfecteerde persoon besmet gemiddeld twee à drie anderen. De voorzorgsmaatregelen zijn nodig om dit in te dammen.
  • Verreweg de meeste patiënten hebben milde (griepachtige) klachten.
  • Bijna alle sterfgevallen betreffen ouderen of andere kwetsbare personen, zoals hart-, long- of diabetespatiënten. Als iedereen de maatregelen naleeft, verkleint dat hun risico's.
  • Lees hier welke voorzorgsmaatregelen je moet nemen.