Supermarkten en drogisterijen voeren per direct een deurbeleid in. Per tien vierkante meter mag er één klant in een vestiging. Als de supermarkt vol is, moeten klanten buiten wachten.

Dit meldt het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) dinsdag. Het gebruik van een winkelwagen wordt verplicht in supermarkten, ook als een klant maar één product nodig heeft.

Bij sommige vestigingen zijn al beveiligers aanwezig om klanten tegen te houden. Als de ketens nog geen beveiliger hebben, moet ander personeel het beleid afdwingen.

Het kabinet meldde maandag verscherpte maatregelen om de verspreiding van het coronavirus een halt toe te roepen. Zij riepen op om altijd minimaal 1,5 meter afstand te houden in de openbare ruimte.

Hoe social distancing ons helpt tegen verspreiders als 'patiënt 31'
103
Hoe social distancing ons helpt tegen verspreiders als 'patiënt 31'

Het coronavirus in het kort

  • Het coronavirus verspreidt zich vooral via nies- en hoestdruppeltjes. Het virus kan direct van mens op mens worden overgedragen of (voor beperkte tijd) via oppervlakken zoals deurklinken.
  • Je kunt de kans op verspreiding flink verkleinen door minstens 1,5 meter afstand te houden van andere personen.
  • Een geïnfecteerde persoon besmet gemiddeld twee à drie anderen. De voorzorgsmaatregelen zijn nodig om dit in te dammen.
  • Verreweg de meeste patiënten hebben milde (griepachtige) klachten.
  • Bijna alle sterfgevallen betreffen ouderen of andere kwetsbare personen, zoals hart-, long- of diabetespatiënten. Als iedereen de maatregelen naleeft, verkleint dat hun risico's.
  • Lees hier welke voorzorgsmaatregelen je moet nemen.