De Amerikaanse Senaat heeft maandagavond opnieuw tegen een stimuleringspakket van bijna 2 biljoen dollar (1,85 biljoen euro) gestemd. De betrokken partijen hebben vertrouwen in een goede afloop, maar dit gaat wel wat langer duren dan verwacht.

Volgens de Amerikaanse minister van Financiën Steven Mnuchin zijn er nog een paar zaken die moeten worden afgehandeld. Hij heeft vertrouwen in een goede afloop op dinsdag.

Zondag stemden de Democraten in de Senaat ook al tegen het plan om de economische schade door de uitbraak van het coronavirus te beperken. De Democraten vinden dat er te veel steun voor het bedrijfsleven bestemd is en dat dit ten koste gaat van bijvoorbeeld de zorg en lokale overheden.

De Democraten willen nu vooral dat er toezicht komt op een fonds van 500 miljard dollar voor grote ondernemingen. Ze willen voorkomen dat ondernemingen een blanco cheque krijgen. De Amerikaanse president Donald Trump zei desgevraagd dat hij toezicht zal houden.

In de Verenigde Staten is het aantal bevestigde besmettingsgevallen gestegen naar 43.800 en zijn 550 mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Mogelijk hebben miljoenen Amerikanen al hun baan verloren.

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.

Het coronavirus in het kort

  • Het coronavirus verspreidt zich vooral via nies- en hoestdruppeltjes. Het virus kan direct van mens op mens worden overgedragen of (voor beperkte tijd) via oppervlakken zoals deurklinken.
  • Je kunt de kans op verspreiding flink verkleinen door minstens 1,5 meter afstand te houden van anderen.
  • Een geïnfecteerde persoon besmet gemiddeld twee à drie anderen. De voorzorgsmaatregelen zijn nodig om dit in te dammen.
  • Verreweg de meeste patiënten hebben milde (griepachtige) klachten.
  • Bijna alle sterfgevallen betreffen ouderen of andere kwetsbare personen, zoals hart-, long- of diabetespatiënten. Als iedereen de maatregelen naleeft, verkleint dat hun risico's.
  • Lees hier welke voorzorgsmaatregelen je moet nemen.