Ongeveer zeshonderd kapperszaken in Nederland hebben maandag om 13.00 uur de deuren gesloten om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, meldt kappersinitiatief Kappersunited. Het gaat om grote kappersbedrijven als Kinki Kappers, Cosmo Hairstyling en BrainWash, die aangesloten zijn bij Kappersunited. Maandagavond maakte het kabinet bekend dat alle kapperszaken en schoonheidsspecialisten en andere 'zogenoemde contactberoepen op het gebied van uiterlijke verzorging' hun vak tot 6 april niet meer mogen uitoefenen.

De kapsalons namen eerder op de dag het besluit door de razendsnelle verspreiding van het coronavirus en de sterke toename van het aantal slachtoffers in Nederland. Haarstylisten en klanten zijn hierdoor uitermate ongerust, stelt het kappersinitiatief.

Het besluit staat haaks op RIVM-richtlijnen, die stellen dat kapperszaken nog gewoon open mogen blijven. "We kunnen de mensen op dit moment simpelweg niet meer geruststellen", aldus Merel Venneman, CEO van Provalliance en woordvoerder van Kappersunited, over het besluit. "Om die reden hebben wij besloten om per direct onze kapsalons, tot nader order, te sluiten."

Onder meer social distancing is een probleem voor kapperszaken. Hiermee wordt bedoeld dat Nederlanders minimaal 1,5 meter afstand van elkaar moeten houden om de verspreiding van het COVID-19-virus tegen te gaan, maar het begrip zorgde voor veel vraagtekens bij kappers. "Knippen op 1,5 meter afstand, hoe doe je dat?", was een van de vele vragen die Kappersunited ontving.

Naast Kinki Kappers, Cosmo Hairstyling en BrainWash zijn ook AMI Kapper, Club Kappers, HairApp, Hizi Hair, Leon Zuidgeest Kappers, Marna Hairclub, Rob Peetoom, Rombout Kappers, SMILEKappers, TEAM Kappers en Yes! Salons aangesloten bij Kappersunited. Vestigingen van deze kappersbedrijven zijn dus tot nadere orde gesloten.

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.

Het coronavirus in het kort

  • Het coronavirus verspreidt zich vooral via nies- en hoestdruppeltjes. Het virus kan direct van mens op mens worden overgedragen of (voor beperkte tijd) via oppervlakken zoals deurklinken.
  • Je kunt de kans op verspreiding flink verkleinen door minstens 1,5 meter afstand te houden van andere personen.
  • Een geïnfecteerde persoon besmet gemiddeld twee à drie anderen. De voorzorgsmaatregelen zijn nodig om dit in te dammen.
  • Verreweg de meeste patiënten hebben milde (griepachtige) klachten.
  • Bijna alle sterfgevallen betreffen ouderen of andere kwetsbare personen, zoals hart-, long- of diabetespatiënten. Als iedereen de maatregelen naleeft, verkleint dat hun risico's.
  • Lees hier welke voorzorgsmaatregelen je moet nemen.