De Duitse overheid stelt 156 miljard euro ter beschikking om de economische effecten van het coronavirus te lijf te gaan, maakt minister van Financiën Olaf Scholz maandagmiddag bekend.

"Hiermee laten we zien dat we alles in het werk stellen om het coronavirus te tackelen." Volgens de minister gaat het om een groot pakket met veel verschillende maatregelen. Hij zei eveneens dat Duitsland nu uitgaat van een krimp van het bruto binnenlands product (bbp) van ongeveer 5 procent.

Het pakket werd aangekondigd op een gezamenlijke persconferentie van de ministers van Financiën en Economische Zaken. "Vergis u niet. We zijn vastberaden om onze bedrijven en werkgelegenheid te beschermen", zei minister van Economische Zaken Peter Altmaier.

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.

Het coronavirus in het kort

  • Het coronavirus verspreidt zich vooral via nies- en hoestdruppeltjes. Het virus kan direct van mens op mens worden overgedragen of (voor beperkte tijd) via oppervlakken zoals deurklinken.
  • Je kunt de kans op verspreiding flink verkleinen door minstens 1,5 meter afstand te houden van anderen.
  • Een geïnfecteerde persoon besmet gemiddeld twee à drie anderen. De voorzorgsmaatregelen zijn nodig om dit in te dammen.
  • Verreweg de meeste patiënten hebben milde (griepachtige) klachten.
  • Bijna alle sterfgevallen betreffen ouderen of andere kwetsbare personen, zoals hart-, long- of diabetespatiënten. Als iedereen de maatregelen naleeft, verkleint dat hun risico's.
  • Lees hier welke voorzorgsmaatregelen je moet nemen.