Europese aandelenbeurzen zijn maandag na een slechte beursweek opnieuw lager van start gegaan. Rond het middaguur stonden beurzen in Amsterdam, Frankfurt en Londen allemaal ongeveer 3 procent lager.

De borden kleurden rood vanwege de verdere verspreiding van het coronavirus en de gevolgen voor de wereldeconomie. Door de uitbraak zien steeds meer landen zich gedwongen om een lockdown af te kondigen, waardoor de economische activiteit sterk afneemt. Dit leidt vervolgens tot angst voor een wereldwijde recessie.

Door die angst staat de Amsterdamse AEX-index maandag omstreeks 12.15 uur 3.6 procent lager. De index staat hiermee op het laagste punt sinds februari 2016.

Ook andere Europese aandelenbeurzen openen in het rood. De Duitse DAX-index staat 2,8 procent lager en de Britse FTSE100 verliest ruim 3,8 procent.

Ook de olieprijs gaat flink omlaag. Door de afnemende vraag naar de grondstof en angst voor een recessie daalde de prijs van een vat Brentolie met ruim 7 procent naar 25,4 dollar (23,7 euro). Een vat Amerikaanse olie werd maandag 6 procent minder waard. De prijs zakte naar 22,26 dollar.

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.

Het coronavirus in het kort

  • Het coronavirus verspreidt zich vooral via nies- en hoestdruppeltjes. Het virus kan direct van mens op mens worden overgedragen of (voor beperkte tijd) via oppervlakken zoals deurklinken.
  • Een geïnfecteerde persoon besmet gemiddeld twee à drie anderen. De voorzorgsmaatregelen zijn nodig om dit in te dammen.
  • Verreweg de meeste patiënten hebben milde (griepachtige) klachten.
  • Bijna alle sterfgevallen betreffen ouderen of andere kwetsbaren, zoals hart-, long- of diabetespatiënten. Als iedereen de maatregelen naleeft, verkleint dat hun risico's.
  • Lees hier welke voorzorgsmaatregelen je moet nemen.