Het kabinet gaat de komende maanden tussen de 45 en 65 miljard euro extra lenen om de maatregelen van het coronavirus op te vangen. Dat meldt minister Wopke Hoekstra van Financiën in een brief aan de Tweede Kamer.

Het kabinet verwacht de komende drie maanden tussen de 45 en 65 miljard euro extra te moeten lenen als gevolg van de maatregelen om bedrijven door de coronacrisis heen te loodsen.

Deze week kondigde de regering een noodpakket met maatregelen aan die bedrijven moet helpen de crisis te doorstaan. Dit pakket behelst al 20 miljard euro. Daarbovenop komt dus nog 45 tot maximaal 65 miljard euro die geleend moet worden om de schade op te vangen.

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.

Het coronavirus in het kort

  • Het coronavirus verspreidt zich vooral via nies- en hoestdruppeltjes. Het virus kan direct van mens op mens worden overgedragen of (voor beperkte tijd) via oppervlakken zoals deurklinken.
  • Een geïnfecteerde persoon besmet gemiddeld twee à drie anderen. De voorzorgsmaatregelen zijn nodig om dit in te dammen.
  • Verreweg de meeste patiënten hebben milde (griepachtige) klachten.
  • Bijna alle sterfgevallen betreffen ouderen of andere kwetsbaren, zoals hart-, long- of diabetespatiënten. Als iedereen de maatregelen naleeft, verkleint dat hun risico's.
  • Lees hier welke voorzorgsmaatregelen je moet nemen.