KLM heeft besloten de zes resterende toestellen van het type Boeing 747 versneld met pensioen te sturen. De jumbojets zouden blijven vliegen tot de zomer van 2021, maar door de coronacrisis wordt het iconische vliegtuig eerder uit de actieve vloot gehaald.

"We weten nog niet precies wanneer, maar dit gaat op zeer korte termijn gebeuren", laat een woordvoerder van KLM vrijdag weten.

Door de wereldwijde uitbraak van het COVID-19-virus is het vliegverkeer sterk afgenomen. Daarom heeft de luchtvaartmaatschappij meer behoefte aan zuinigere toestellen met een lagere capaciteit.

De kleinere 777 en 787 Dreamliner zijn de logische vervangers van de 747.

KLM vloog sinds 1971 met de Boeing 747, waardoor het toestel met het geplande afscheid in 2021 precies vijftig jaar in dienst zou zijn. Drie vrachtvarianten die in gebruik zijn bij dochteronderneming Martinair Holland blijven nog wel vliegen.

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.

Het coronavirus in het kort

  • Het coronavirus verspreidt zich vooral via nies- en hoestdruppeltjes. Het virus kan direct van mens op mens worden overgedragen of (voor beperkte tijd) via oppervlakken zoals deurklinken.
  • Een geïnfecteerde persoon besmet gemiddeld twee à drie anderen. De voorzorgsmaatregelen zijn nodig om dit in te dammen.
  • Verreweg de meeste patiënten hebben milde (griepachtige) klachten.
  • Bijna alle sterfgevallen betreffen ouderen of andere kwetsbaren, zoals hart-, long- of diabetespatiënten. Als iedereen de maatregelen naleeft, verkleint dat hun risico's.
  • Lees hier welke voorzorgsmaatregelen je moet nemen.