Onder kappers in Nederland is grote onrust ontstaan vanwege de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus. Het is onduidelijk of kapperszaken beter de deuren kunnen sluiten of open kunnen blijven, meldt branchevereniging ANKO vrijdag.

Eigenaren van kapperszaken hebben van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) nog geen duidelijke richtlijnen ontvangen. "Wel is naar buiten gekomen dat we 1,5 meter afstand moeten houden, maar dan wordt knippen ontzettend lastig", aldus een woordvoerder van ANKO.

"De overheid heeft nu nog niet geëist dat kappers de deuren moeten sluiten. Dat hebben veel kappers al wel gedaan, omdat ze geen veilige werkplek meer kunnen garanderen voor hun personeel", legt de woordvoerder uit.

Inmiddels is duidelijk geworden op welke maatregelen kappers aanspraak kunnen maken als zij vrijwillig al de deuren hebben gesloten. "Het was eerst niet duidelijk of kappers die vrijwillig de deuren sluiten aanspraak mogen maken op de werktijdverkorting. Gelukkig weten we nu dat dit wel het geval is."

Het gevolg hiervan zal zijn dat meer kappers de deuren zullen sluiten. Het RIVM heeft vooralsnog geen specifiek advies voor kappers gedeeld. De brancheorganisatie verwacht dat dit snel gaat gebeuren.

Hoe social distancing ons helpt tegen verspreiders als 'patiënt 31'
103
Hoe social distancing ons helpt tegen verspreiders als 'patiënt 31'

Schoonheidssalons blijven tot zeker 6 april dicht

Schoonheidsspecialisten en fysiotherapeuten hadden eerder te maken met dezelfde vragen als de kappers. ANBOS, de branchevereniging van schoonheidsspecialisten, adviseerde haar leden eerder deze week om salons te sluiten.

De salons blijven tot zeker 6 april dicht, zo valt te lezen in een persbericht van ANBOS.

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.

Het coronavirus in het kort

  • Het coronavirus verspreidt zich vooral via nies- en hoestdruppeltjes. Het virus kan direct van mens op mens worden overgedragen of (voor beperkte tijd) via oppervlakken zoals deurklinken.
  • Een geïnfecteerde persoon besmet gemiddeld twee à drie anderen. De voorzorgsmaatregelen zijn nodig om dit in te dammen.
  • Verreweg de meeste patiënten hebben milde (griepachtige) klachten.
  • Bijna alle sterfgevallen betreffen ouderen of andere kwetsbaren, zoals hart-, long- of diabetespatiënten. Als iedereen de maatregelen naleeft, verkleint dat hun risico's.
  • Lees hier welke voorzorgsmaatregelen je moet nemen.