Albert Heijn biedt klanten van boven de zeventig jaar vanaf maandag 23 maart de kans om zonder jongere klanten om zich heen hun boodschappen te doen. Supermarktketen Jumbo kwam eerder met een vergelijkbaar plan voor een aantal vestigingen.

Meld je aan Wil je elke avond een update van het laatste coronanieuws ontvangen?

Ouderen kunnen vanaf 7.00 uur bij de Albert Heijn-filialen terecht, de rest is een uur later welkom en wordt nadrukkelijk gevraagd om niet eerder naar de winkels te komen. Het bedrijf treft de maatregel "zodat iedereen veilig en prettig boodschappen kan doen".

Supermarktketens namen al eerder maatregelen om de verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Meerdere ketens deden briefgeld in de ban en onder meer Albert Heijn investeerde in doorzichtige glaswanden die kassamedewerkers en het winkelend publiek van elkaar scheiden.

Ten slotte moeten klanten 1,5 meter afstand van elkaar houden, wat volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) de kans op overdracht van het virus verkleint.

Albert Heijn plaatst plexiglas om kassamedewerkers te beschermen
53
Albert Heijn plaatst plexiglas om kassamedewerkers te beschermen

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.

Het coronavirus in het kort

  • Het coronavirus verspreidt zich vooral via nies- en hoestdruppeltjes. Het virus kan direct van mens op mens worden overgedragen of (voor beperkte tijd) via oppervlakken zoals deurklinken.
  • Een geïnfecteerde persoon besmet gemiddeld twee à drie anderen. De voorzorgsmaatregelen zijn nodig om dit in te dammen.
  • Verreweg de meeste patiënten hebben milde (griepachtige) klachten.
  • Bijna alle sterfgevallen betreffen ouderen of andere kwetsbaren, zoals hart-, long- of diabetespatiënten. Als iedereen de maatregelen naleeft, verkleint dat hun risico's.
  • Lees hier welke voorzorgsmaatregelen je moet nemen.