De Nederlandse economie zal dit jaar met 0,2 procent krimpen door de coronacrisis, verwachten economen van Rabobank in een vrijdag gepubliceerd rapport.

In deze voorspelling gaan de economen er wel van uit dat de crisis tussen april en juli onder controle wordt gebracht. Halverwege 2020 zou dan economisch herstel kunnen optreden.

"De crisis raakt bijna alle sectoren, maar de grootste klappen vallen in de bouw, de landbouw, de horeca en de vervoersector", aldus de economen.

Rabobank-econoom Carlijn Prins noemt de maatregelen die het kabinet treft cruciaal om het inkomen van huishoudens op peil te houden. "Bedrijven en huishoudens kunnen dan weer de draad oppakken zodra de coronacrisis voorbij is."

Toch kunnen deze maatregelen niet alle pijn verzachten. Zo kan er mogelijk geen werktijdverkorting worden aangevraagd voor flexwerkers of zien mensen met een tijdelijk dienstverband hun contract niet verlengd worden.

Sommige sectoren blijven groeien

Als het lukt om de crisis te bezweren, dan zouden veel sectoren in de tweede helft van dit jaar alweer kunnen groeien. Maar naar verwachting krimpen de meeste sectoren.

De horeca en cultuursector lijden zeer onder de sluiting van restaurants, cafés, theaters en musea. Rabobank-econoom Leontine Treur: "In deze sectoren zal bovendien niet of nauwelijks sprake zijn van een inhaaleffect in het derde en vierde kwartaal, omdat consumenten straks niet twee keer achter elkaar naar bijvoorbeeld een museum gaan."

Aan de andere kant zullen sommige sectoren blijven groeien dit jaar. Voor onder meer de zorg en het onderwijs wordt groei voorspeld. Ook de IT-sector en specialistische zakelijke dienstverlening groeien dit jaar waarschijnlijk.

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.

Het coronavirus in het kort

  • Het coronavirus verspreidt zich vooral via nies- en hoestdruppeltjes. Het virus kan direct van mens op mens worden overgedragen of (voor beperkte tijd) via oppervlakken zoals deurklinken.
  • Een geïnfecteerde persoon besmet gemiddeld twee à drie anderen. De voorzorgsmaatregelen zijn nodig om dit in te dammen.
  • Verreweg de meeste patiënten hebben milde (griepachtige) klachten.
  • Bijna alle sterfgevallen betreffen ouderen of andere kwetsbaren, zoals hart-, long- of diabetespatiënten. Als iedereen de maatregelen naleeft, verkleint dat hun risico's.
  • Lees hier welke voorzorgsmaatregelen je moet nemen.