BRUSSEL - Europees commissaris Kroes (Concurrentiebeleid) heeft de Nederlandse importeur van automobielproducent Peugeot woensdag een boete opgelegd van 49,5 miljoen euro voor het tegenhouden van auto-exporten naar andere lidstaten door consumenten. Volgens Kroes is die handelwijze van Peugeot in strijd met de werking van de Europese binnenmarkt.

De Europese Commissie heeft zich bij het vaststellen van de boete gebaseerd op bewijsstukken over de periode van 1997 tot 2003. In Nederland bestaat er een bijzondere belasting (BPM) van 43 procent op nieuwe auto's. Om dit effect enigszins te compenseren, zijn de consumentenprijzen voor auto's in Nederland een stuk lager.

Dat maakt het voor buitenlandse kopers interessant om in Nederland een auto aan te schaffen. Om de dealers in andere landen te beschermen, ontmoedigde Peugeot Nederlandse garages auto's te verkopen aan cliënten uit andere EU-lidstaten. Zo kregen ze geen bonussen op verkopen aan buitenlanders. Dealers die toch veel buitenlandse cliëntèle bedienden, kregen te horen dat ze minder auto's toegewezen krijgen.

Vrije handel

Kroes wil hard optreden tegen inbreuken op de vrije handel. Dat consumenten ook kunnen kiezen voor andere merken, is voor haar geen argument. "Als iemand zijn zinnen heeft gezet op een Peugeot, dan moet hij die waar dan ook in Europa kunnen kopen. Dan moeten we niet zeggen: koop maar een andere auto." Bovendien werden ook de ondernemers gehinderd: "Nederlandse autodealers werden beperkt om hun activiteiten uit te breiden buiten Nederland".

De Commissie heeft eerder ingegrepen in soortgelijke zaken elders in Europa, maar is onlangs gedeeltelijk teruggefloten door het Hof in Luxemburg. Als dealer en fabrikant in feite deel uitmaken van één organisatie, zijn afspraken wel degelijk toegestaan, vindt het Hof. Maar volgens Kroes is de situatie in Nederland anders. "Hier gaat het om onafhankelijke dealers, dus de vergelijking met die andere zaken gaat niet op."