De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) laat donderdag weten dat de bevoorrading van supermarkten voortaan ook buiten de gebruikelijke laad- en lostijden kan plaatsvinden.

Gemeenten mogen hiervoor een noodvergunning afgeven, zo staat in een brief van de VNG die op vrijdag bij de verschillende gemeentehuizen binnenkomt.

De VNG komt daarmee tegemoet aan de oproep van de brancheorganisatie Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL). "Sta nachtlevering toe. Geef ontheffing van lokale voertuigrestricties", aldus CBL-voorzitter Bert Roetert afgelopen woensdag.

"De oproep van het CBL begrijpen we volkomen, vandaar dit besluit", aldus een woordvoerder van de VNG. "Supermarkten voorzien in een eerste levensbehoefte, dus de bevoorrading moet geregeld worden."

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.

Het coronavirus in het kort

  • Het coronavirus verspreidt zich vooral via nies- en hoestdruppeltjes. Het virus kan direct van mens op mens worden overgedragen of (voor beperkte tijd) via oppervlakken zoals deurklinken.
  • Een geïnfecteerde persoon besmet gemiddeld twee à drie anderen. De voorzorgsmaatregelen zijn nodig om dit in te dammen.
  • Verreweg de meeste patiënten hebben milde (griepachtige) klachten.
  • Bijna alle sterfgevallen betreffen ouderen of andere kwetsbaren, zoals hart-, long- of diabetespatiënten. Als iedereen de maatregelen naleeft, verkleint dat hun risico's.
  • Lees hier welke voorzorgsmaatregelen je moet nemen.