Winkels in de steden Amsterdam, Rotterdam en Utrecht sluiten eerder de deuren uit angst voor het coronavirus. Hierdoor is de koopavond van de baan.

Alle winkels in de Utrechtse Steenweg, Amsterdamse Kalverstraat en Rotterdamse Beurstraverse - in de volksmond de Koopgoot - zijn donderdagavond dicht. Op deze manier proberen de winkeliers de verliezen te beperken en personeel te beschermen tegen het COVID-19-virus.

"Het is een tijd van crisis en daar reageren we als winkelstraat ook op", aldus een medewerker van kledingwinkel VILA in de Kalverstraat.

Ook de openingstijden zullen verder worden aangepast. "Veel winkels gaan alleen in de middag open. De tijden zijn tussen 12.00 en 18.00 uur", vertelt een medewerker van ONLY in de Beurstraverse. "Het is al heel stil op straat, dus langer openblijven heeft ook gewoon geen zin."

In Utrecht zijn donderdag al veel winkels dichtgebleven. Enkele winkels die al landelijk de deuren hebben gesloten zijn de Bijenkorf, Van Haren en de ANWB.

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.

Het coronavirus in het kort

  • Het coronavirus verspreidt zich vooral via nies- en hoestdruppeltjes. Het virus kan direct van mens op mens worden overgedragen of (voor beperkte tijd) via oppervlakken zoals deurklinken.
  • Een geïnfecteerde persoon besmet gemiddeld twee à drie anderen. De voorzorgsmaatregelen zijn nodig om dit in te dammen.
  • Verreweg de meeste patiënten hebben milde (griepachtige) klachten.
  • Bijna alle sterfgevallen betreffen ouderen of andere kwetsbaren, zoals hart-, long- of diabetespatiënten. Als iedereen de maatregelen naleeft, verkleint dat hun risico's.
  • Lees hier welke voorzorgsmaatregelen je moet nemen.