Winkelklanten die een klein bedrag van onder de 25 euro contactloos willen betalen hoeven daarvoor per direct minder vaak hun pincode in te voeren. Dat meldt de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) donderdag. Contactloos betalen zonder pin kan in Nederland alleen tot 25 euro.

In de huidige situatie kan er niet onbeperkt contactloos betaald worden zonder pincode. Als de aaneengesloten contactloze betalingen zonder pincode de limiet van 50 euro bereiken, moet je de pas weer insteken en een pincode voeren.

De limiet van 50 wordt nu verruimd naar 100 euro. De banken nemen dit initiatief zodat consumenten minder vaak een pincode hoeven in te toetsen, om zo de verdere verspreiding van het coronavirus in Nederland tegen te gaan.

"Wij roepen de klanten van supermarkten en andere winkels op om vooral zoveel mogelijk contactloos te pinnen", zegt René Roorda, algemeen directeur van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL). "Wij zijn daarom blij met dit snelle initiatief van de banken. Dit is in het belang van onze klanten én onze medewerkers."

Voor contactloze betalingen boven 25 euro verandert er voorlopig niets, dan moeten pashouders voorlopig nog wel een pincode intikken.

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.

Het coronavirus in het kort

  • Het coronavirus verspreidt zich vooral via nies- en hoestdruppeltjes. Het virus kan direct van mens op mens worden overgedragen of (voor beperkte tijd) via oppervlakken zoals deurklinken.
  • Een geïnfecteerde persoon besmet gemiddeld twee à drie anderen. De voorzorgsmaatregelen zijn nodig om dit in te dammen.
  • Verreweg de meeste patiënten hebben milde (griepachtige) klachten.
  • Bijna alle sterfgevallen betreffen ouderen of andere kwetsbaren, zoals hart-, long- of diabetespatiënten. Als iedereen de maatregelen naleeft, verkleint dat hun risico's.
  • Lees hier welke voorzorgsmaatregelen je moet nemen.