Volgens Bank of America zijn de Verenigde Staten in een economische recessie beland, schrijft econoom Michelle Meyer donderdag in een brief aan klanten die CNBC heeft ingezien.

Meyer waarschuwt in de brief tevens dat er vanwege de uitbraak van het coronavirus banen verloren zullen gaan en dat er flink wat vermogen zal verdampen. Mogelijk gaan er 3,5 miljoen banen verloren.

Bank of America, de grootste commerciële bank van het land, verwacht dat de Amerikaanse economie in het tweede kwartaal "zal instorten" en houdt rekening met een economische krimp van 12 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder.

Meyer verwacht dat het nog minimaal tot juli zal duren voordat er sprake kan zijn van economisch herstel. Het bruto binnenlands product (bbp) van de Verenigde Staten zal in heel 2020 naar verwachting met 0,8 procent krimpen.

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.

Het coronavirus in het kort

  • Het coronavirus verspreidt zich vooral via nies- en hoestdruppeltjes. Het virus kan direct van mens op mens worden overgedragen of (voor beperkte tijd) via oppervlakken zoals deurklinken.
  • Een geïnfecteerde persoon besmet gemiddeld twee à drie anderen. De voorzorgsmaatregelen zijn nodig om dit in te dammen.
  • Verreweg de meeste patiënten hebben milde (griepachtige) klachten.
  • Bijna alle sterfgevallen betreffen ouderen of andere kwetsbaren, zoals hart-, long- of diabetespatiënten. Als iedereen de maatregelen naleeft, verkleint dat hun risico's.
  • Lees hier welke voorzorgsmaatregelen je moet nemen.