Deutsche Bank verwacht dat de Duitse economie dit jaar met 4 tot 5 procent zal krimpen als gevolg van de uitbraak van het coronavirus.

De maatregelen die de Duitse regering heeft getroffen om de verspreiding van het COVID-19-virus in te dammen, raken de Duitse economie hard en zullen volgens Deutsche Bank tot de voorspelde krimp leiden.

De industrie zal volgens de bank nog harder geraakt worden. Deutsche Bank verwacht in deze sector een terugval van zeker 10 procent.

Allianz hoofdeconoom Mohamed El Erian nuanceert die voorspelling. "Het is absurd om een getal te verbinden aan iets waarvan we de gevolgen nog niet weten", zegt hij in een uitzending van CNBC.

El Erian stelt dat bij een voorspelling rekening moet worden gehouden met hoelang de maatregelen van kracht zijn. "We hebben nog geen idee hoelang dit allemaal gaat duren."

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.

Het coronavirus in het kort

  • Het coronavirus verspreidt zich vooral via nies- en hoestdruppeltjes. Het virus kan direct van mens op mens worden overgedragen of (voor beperkte tijd) via oppervlakken zoals deurklinken.
  • Een geïnfecteerde persoon besmet gemiddeld twee à drie anderen. De voorzorgsmaatregelen zijn nodig om dit in te dammen.
  • Verreweg de meeste patiënten hebben milde (griepachtige) klachten.
  • Bijna alle sterfgevallen betreffen ouderen of andere kwetsbaren, zoals hart-, long- of diabetespatiënten. Als iedereen de maatregelen naleeft, verkleint dat hun risico's.
  • Lees hier welke voorzorgsmaatregelen je moet nemen.