Spanje heeft donderdag de EU opgeroepen om met een eenduidige begrotingsaanpak van de financiële gevolgen van het coronavirus te komen.

De Spaanse regering deed dat bij monde van de Spaanse minister van Economische Zaken Nadia Calviño. Zij riep in een televisie-interview op tot een Europees gecoördineerde aanpak om de gevolgen voor de Europese economie te verzachten.

"In deze tijd moeten de Europese instanties hun verantwoordelijkheid en solidariteit tonen en gezamenlijk tot actie overgaan", aldus Calviño, die blij is dat de Europese Centrale Bank (ECB) voor nog eens 750 miljard euro aan obligaties gaat opkopen.

De Spaanse regering kwam afgelopen dinsdag met een pakket aan steunmaatregelen ter waarde van 200 miljard euro.

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.

Het coronavirus in het kort

  • Het coronavirus verspreidt zich vooral via nies- en hoestdruppeltjes. Het virus kan direct van mens op mens worden overgedragen of (voor beperkte tijd) via oppervlakken zoals deurklinken.
  • Een geïnfecteerde persoon besmet gemiddeld twee à drie anderen. De voorzorgsmaatregelen zijn nodig om dit in te dammen.
  • Verreweg de meeste patiënten hebben milde (griepachtige) klachten.
  • Bijna alle sterfgevallen betreffen ouderen of andere kwetsbaren, zoals hart-, long- of diabetespatiënten. Als iedereen de maatregelen naleeft, verkleint dat hun risico's.
  • Lees hier welke voorzorgsmaatregelen je moet nemen.