Zelfbedieningsgroothandels zoals de vestigingen van Makro en Sligro gaan in de loop van donderdag tijdelijk open voor consumenten. De supermarkten hadden hier woensdag om gevraagd.

De openstelling maakt deel uit van het noodpakket dat de levensmiddelensector eerder deze week presenteerde aan minister-president Mark Rutte.

Normaliter kunnen alleen ondernemers terecht bij de zelfbedieningsgroothandels. Maar doordat horecaondernemers hun zaken vanwege de uitbraak van het coronavirus moesten sluiten, hebben de groothandels weinig klandizie meer.

"Deze zelfbedieningsgroothandels liggen momenteel nog vol goede producten, die anders grotendeels moeten worden weggegooid", schreef CBL-voorzitter Bert Roetert woensdag in een brief aan het kabinet.

Albert Heijn plaatst plexiglas om kassamedewerkers te beschermen
53
Albert Heijn plaatst plexiglas om kassamedewerkers te beschermen

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.

Het coronavirus in het kort

  • Het coronavirus verspreidt zich vooral via nies- en hoestdruppeltjes. Het virus kan direct van mens op mens worden overgedragen of (voor beperkte tijd) via oppervlakken zoals deurklinken.
  • Een geïnfecteerde persoon besmet gemiddeld twee à drie anderen. De voorzorgsmaatregelen zijn nodig om dit in te dammen.
  • Verreweg de meeste patiënten hebben milde (griepachtige) klachten.
  • Bijna alle sterfgevallen betreffen ouderen of andere kwetsbaren, zoals hart-, long- of diabetespatiënten. Als iedereen de maatregelen naleeft, verkleint dat hun risico's.
  • Lees hier welke voorzorgsmaatregelen je moet nemen.