De Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa verwacht tot 19 april slechts 5 procent van het normale vluchtschema te kunnen uitvoeren, stelt het concern donderdag bij de publicatie van de jaarcijfers over 2019. Ongeveer 700 van de 763 toestellen van de op een na grootste Europese luchtvaartmaatschappij blijven aan de grond.

De Duitse vliegmaatschappij wordt net als andere sectorgenoten hard geraakt door de gevolgen van het coronavirus. "Het coronavirus heeft de hele wereldeconomie en Lufthansa tot dusver in een noodtoestand gebracht", zegt topman Carsten Spohr.

Lufthansa roept net als andere luchtvaartbedrijven nationale overheden op om de luchtvaart te steunen in deze moeilijke tijden voor de branche. "Hoe langer deze crisis duurt, hoe groter de kans dat de toekomst van de luchtvaart niet gegarandeerd kan worden zonder overheidssteun", aldus topman Spohr.

De luchtvaartmaatschappij zegt al met de Duitse regering te hebben gesproken over extra financiële middelen, waaronder leningen via de ontwikkelingsbank van de Duitse overheid.

Om de kosten terug te dringen, meldt Lufthansa dit jaar geen dividend uit te zullen keren. Ook heeft het bestuur besloten om het eigen basissalaris met 20 procent te verlagen. Lufthansa durft nog geen voorspelling te doen over de resultaten van dit jaar.

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.

Het coronavirus in het kort

  • Het coronavirus verspreidt zich vooral via nies- en hoestdruppeltjes. Het virus kan direct van mens op mens worden overgedragen of (voor beperkte tijd) via oppervlakken zoals deurklinken.
  • Een geïnfecteerde persoon besmet gemiddeld twee à drie anderen. De voorzorgsmaatregelen zijn nodig om dit in te dammen.
  • Verreweg de meeste patiënten hebben milde (griepachtige) klachten.
  • Bijna alle sterfgevallen betreffen ouderen of andere kwetsbaren, zoals hart-, long- of diabetespatiënten. Als iedereen de maatregelen naleeft, verkleint dat hun risico's.
  • Lees hier welke voorzorgsmaatregelen je moet nemen.