De rente op Italiaanse staatsobligaties is donderdag hard gedaald na het besluit van de Europese Centrale Bank (ECB) om massaal staats- en bedrijfsobligaties op te kopen. Na de aankondiging daalde de rente op de tienjarige staatsobligatie met 79 basispunten naar 1,65 procent, een daling van ruim 32 procent.

Woensdag steeg de rente nog naar het hoogste punt in maanden en kwam deze zelfs even boven de 3 procent uit, na paniek op obligatiemarkten en kleinschalige handel.

Dat de rente op Italiaanse staatsobligaties donderdag weer fors daalt, heeft te maken met het nieuwe opkoopprogramma van de ECB. Centralebankvoorzitter Christine Lagarde kondigde woensdagavond onverwachts een opkoopprogramma van 750 miljard euro aan, boven op een eerder aangekondigd programma van vorige week.

Het nieuwe pakket lijkt er met name op gericht te zijn om de obligatierentes van landen als Italië en Griekenland onder controle te houden. De ECB mag normaal gesproken tot een bepaalde grens staatsobligaties van een land kopen, maar zegt nu "flexibel" te zijn en zal mogelijk "afwijken" van deze regel.

Als gevolg van de maatregel daalde dan ook niet alleen de tienjarige obligatierente van Italië, maar ook die van Griekenland. De rente daalde met 179 basispunten naar 2,14 procent, een daling van ruim 45 procent.