Vrijdag 30 september 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Supermarkt,

Supermarkten willen noodmaatregelen: meer vrijheid in levertijden

Supermarkten willen dat ze meer vrijheid krijgen in hun rij- en winkeltijden. Ook willen ze waar nodig contant geld kunnen weigeren. Brancheorganisatie Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) heeft woensdag een brief hierover verstuurd naar premier Mark Rutte.
Door NU.nl

"Sta nachtlevering toe. Geef ontheffing van lokale voertuigrestricties", aldus CBL-voorzitter Bert Roetert in de brief.

"Deze bijzondere tijd vraagt om tijdelijke maatwerkoplossingen die ervoor zorgen dat de distributie beter kan inspringen op het huidige koopgedrag van Nederland."

Een woordvoerder van het CBL legt uit dat contant geld een wettelijk betaalmiddel blijft, maar dat er nogmaals wordt opgeroepen om met de pinpas te betalen. Hij noemt het voorbeeld van mensen die in de winkel geld pinnen om vervolgens contant te betalen.

Ook stelt de branchevereniging voor om de zelfbedieningsgroothandels die normaliter door horeca worden gebruikt, open te stellen voor consumenten. "Deze zelfbedieningsgroothandels liggen momenteel nog vol goede producten, die anders grotendeels moeten worden weggegooid."

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.

Het coronavirus in het kort

  • Het coronavirus verspreidt zich vooral via nies- en hoestdruppeltjes. Het virus kan direct van mens op mens worden overgedragen of (voor beperkte tijd) via oppervlakken zoals deurklinken.
  • Een geïnfecteerde persoon besmet gemiddeld twee à drie anderen. De voorzorgsmaatregelen zijn nodig om dit in te dammen.
  • Verreweg de meeste patiënten hebben milde (griepachtige) klachten.
  • Bijna alle sterfgevallen betreffen ouderen of andere kwetsbaren, zoals hart-, long- of diabetespatiënten. Als iedereen de maatregelen naleeft, verkleint dat hun risico's.
  • Lees hier welke voorzorgsmaatregelen je moet nemen.

Lees meer over:

EconomieCoronavirus

Aanbevolen artikelen