De rente op Italiaanse staatsobligaties is woensdag flink gestegen, nadat de rente de afgelopen dagen ook al was opgelopen. Na ingrijpen van de Italiaanse centrale bank, die namens de Europese Centrale Bank (ECB) staatsobligaties kocht, stabiliseerde het renteniveau zich.

Dinsdag aan het begin van de middag stond de rente op een tienjarige Italiaanse staatsobligatie op 2,78 procent, maar eerder op de dag werd de 3 procent al aangetikt. Begin deze maand stond de rente nog op 1,14 procent.

Naar verluidt zou er onrust zijn ontstaan op de obligatiemarkten en werd er ook weinig gehandeld. Daardoor werden de prijsbewegingen van de staatsobligaties nog eens versterkt.

Tegen de Britse zakenkrant Financial Times zegt een analist dat sommige investeerders hun obligaties verkopen, omdat ze aan hun verplichtingen moeten voldoen. "Veel mensen hebben geld nodig en ze liquideren het enige wat ze kunnen."

Sommige economen merken op dat de renteniveaus voor meer landen stijgen, doordat investeerders voorsorteren op de stimuleringsplannen van overheden. Die zijn van plan om soms voor honderden miljarden euro's beschikbaar te stellen om hun economieën te ondersteunen. Dit financieren de overheden met nieuwe staatsleningen.