Nederlandse banken hoeven vanwege de uitbraak van het coronavirus minder geld in kas te houden, schrijft toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) dinsdag. DNB hoopt dat banken daardoor sneller geld zullen uitlenen aan bedrijven die nu in nood verkeren.

DNB verlaagt voor ING, ABN AMRO en Rabobank de zogenoemde systeembuffers. Dit zijn extra kapitaalbuffers die na de financiële crisis bij de grootste Nederlandse banken zijn ingevoerd, omdat die van groot belang zijn voor het Nederlandse financiële systeem.

En de maatregel waardoor banken vanwege een grote hypotheekportefeuille meer geld in kas moeten houden, wordt uitgesteld.

Door de twee aanpassingen komt er in totaal zo'n 8 miljard euro aan kapitaal vrij, schrijft DNB. Hierdoor zouden banken circa 200 miljard euro aan extra leningen kunnen verstrekken.

De toezichthouder benadrukt dat het geld bedoeld is om bedrijven te ondersteunen die in zwaar weer zitten door de uitbraak van het COVID-19-virus. "Het is dan ook nadrukkelijk de bedoeling dat dit vrijvallende kapitaal wordt gebruikt om de kredietverlening te ondersteunen en niet voor uitbetaling van dividend of inkoop van eigen aandelen", aldus DNB.

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.

Het coronavirus in het kort

  • Het coronavirus verspreidt zich vooral via nies- en hoestdruppeltjes. Het virus kan direct van mens op mens worden overgedragen of (voor beperkte tijd) via oppervlakken zoals deurklinken.
  • Een geïnfecteerde persoon besmet gemiddeld twee à drie anderen. De voorzorgsmaatregelen zijn nodig om dit in te dammen.
  • Verreweg de meeste patiënten hebben milde (griepachtige) klachten.
  • Bijna alle sterfgevallen betreffen ouderen of andere kwetsbaren, zoals hart-, long- of diabetespatiënten. Als iedereen de maatregelen naleeft, verkleint dat hun risico's.
  • Lees hier welke voorzorgsmaatregelen je moet nemen.