Bij supermarktketen Jumbo is het vanwege grote drukte tijdelijk niet mogelijk online boodschappen te bestellen. Het is niet duidelijk wanneer nieuwe bestellingen weer in behandeling genomen kunnen worden. Ook Picnic zit aan de grens van het mogelijke.

Volgens Jumbo is de maatregel genomen om ervoor te zorgen dat de reeds geplaatste bestellingen uitgeleverd kunnen worden, zo valt te lezen op de website.

"We merken dat klanten vooruitbestellen en meer bestellen dan normaal. Om zo veel mogelijk klanten de mogelijkheid te geven om online te bestellen, schalen we de capaciteit mondjesmaat op. We bekijken dag in dag uit hoe we aan de enorm toegenomen klantenvraag kunnen tegemoet komen. We doen er alles aan om ervoor te zorgen dat klanten voor al hun boodschappen bij ons terecht kunnen", aldus een woordvoerder.

Daarnaast geldt in de winkels van Jumbo een maximum aantal van bepaalde producten per klant. Dit naar aanleiding van de lege schappen die zijn ontstaan door de grote vraag naar lang houdbare producten.

Ook onlinesupermarkt Picnic merkt de gevolgen van de grote vraag naar producten, aldus CEO en medeoprichter Michiel Muller. Zo zit het bedrijf aan het maximumaantal bestellingen en bezorgingen dat het kan uitvoeren, waardoor gemiddeld zes tot zeven dagen moet worden gewacht voor het eerst mogelijke bezorgmoment.

Voor zaken als handzeep, handgel, wc-papier en paracetamol geldt inmiddels ook bij Picnic een maximum aantal van één of twee verpakkingen per klant.

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.

Het coronavirus in het kort

  • Het coronavirus verspreidt zich vooral via nies- en hoestdruppeltjes. Het virus kan direct van mens op mens worden overgedragen of (voor beperkte tijd) via oppervlakken zoals deurklinken.
  • Een geïnfecteerde persoon besmet gemiddeld twee à drie anderen. De voorzorgsmaatregelen zijn nodig om dit in te dammen.
  • Verreweg de meeste patiënten hebben milde (griepachtige) klachten.
  • Bijna alle sterfgevallen betreffen ouderen of andere kwetsbaren, zoals hart-, long- of diabetespatiënten. Als iedereen de maatregelen naleeft, verkleint dat hun risico's.
  • Lees hier welke voorzorgsmaatregelen je moet nemen.