KLM heeft vanaf maandag een werktijdverkorting van ongeveer 70 procent aangevraagd voor al het personeel. Dat meldt de luchtvaartmaatschappij maandag in een persbericht.

KLM moet deze maatregel nemen omdat de organisatie het totale aantal uitgevoerde vluchten moet verlagen naar 10 tot 20 procent, vanwege de uitbraak van het coronavirus. Met de werktijdverkorting hoopt KLM haar kosten sterk te verlagen.

Eerder sprak KLM van een werktijdverkorting van 30 procent voor al het personeel, nu is dit verhoogd tot 70 procent. Bij de luchtvaartmaatschappij werken ongeveer 33.000 mensen in Nederland.

Tevens worden er per direct 1.500 tot 2.000 voltijdsbanen geschrapt. Het gaat dan om de werknemers met een tijdelijk contract dat niet zal worden verlengd. Ook worden lopende opleidingen gestaakt.

Werkgevers die door een crisis tijdelijk geen werk meer hebben, kunnen met werktijdverkorting hun personeel doorbetalen dankzij financiële hulp van de overheid. Sinds vorige week kunnen ook bedrijven die getroffen zijn door de uitbraak van het COVID-19-virus hier een beroep op doen. Werknemers blijven ondanks het verlies van werk toch in vaste dienst.

Het inreisverbod dat de Amerikaanse president Trump heeft ingesteld voor Europa raakt KLM hard. Afgelopen donderdag noemde KLM-topman Pieter Elbers het inreisverbod "dramatisch."