De handel op de Amerikaanse aandelenbeurzen op Wall Street is maandag meteen na de opening stilgelegd. De S&P 500-index knalde bij opening ruim 8 procent onderuit, waardoor de handel vijftien minuten werd stilgelegd om de markt ietsjes af te laten koelen. Na even de -11 procent te hebben aangetikt krabbelde de koers omstreeks 17.15 weer op naar een min van 6,7 procent.

Meld je aan Wil je elke avond een update van het laatste coronanieuws ontvangen?

Ook de Nasdaq- en Dow Jones-indices gingen maandag flink onderuit, met minnen van respectievelijk 6,7 procent en 7,2 procent.

De aandelenbeurzen doken in het rood, ondanks een fikse renteverlaging van het Amerikaanse stelsel van centrale banken. Zondag besloot de Federal Reserve (Fed) de belangrijkste rentestand met 1 procentpunt te verlagen naar een bandbreedte van 0 tot 0,25 procent. Daarnaast breidde de Fed het opkoopprogramma van het stelsel van centrale banken verder uit.

De beurzen dalen verder uit angst voor de schade die de uitbraak van het coronavirus aanricht op de wereldeconomie. Aandelenbeurzen wereldwijd noteerden vorige week al torenhoge verliezen om diezelfde reden: Wall Street verloor toen ruim 9 procent, de Amsterdamse AEX-index stond aan het eind van de week zelfs 18 procent lager.

Na eerder op de dag ook flink onderuit te zijn gegaan krabbelde Europese beurzen aan het eind van de dag weer een beetje op. De AEX-index stond om 17.15 uur 2,7 procent lager, na eerder op de dag nog 9,5 procent lager te hebben gestaan.

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.

Het coronavirus in het kort

  • Het coronavirus verspreidt zich vooral via nies- en hoestdruppeltjes. Het virus kan direct van mens op mens worden overgedragen of (voor beperkte tijd) via oppervlakken zoals deurklinken.
  • Een geïnfecteerde persoon besmet gemiddeld twee à drie anderen. De voorzorgsmaatregelen zijn nodig om dit in te dammen.
  • Verreweg de meeste patiënten hebben milde (griepachtige) klachten.
  • Bijna alle sterfgevallen betreffen ouderen of andere kwetsbaren, zoals hart-, long- of diabetespatiënten. Als iedereen de maatregelen naleeft, verkleint dat hun risico's.
  • Lees hier welke voorzorgsmaatregelen je moet nemen.