H&M sluit tijdelijk zijn winkels in twaalf Europese landen, zo meldt de retailer maandag aan Reuters. De aanleiding is een daling van 24 procent van de Chinese verkoopcijfers tussen afgelopen december en februari vanwege het coronavirus.

Meld je aan Wil je elke avond een update van het laatste coronanieuws ontvangen?

In een verklaring laat de Zweedse keten weten dat met name de Chinese markt in die periode werd getroffen. In maart zal dit de Europese markt zijn, het gebied waar zich momenteel het epicentrum van het virus bevindt. Met de maatregel probeert het bedrijf de verspreiding van het COVID-19-virus zoveel mogelijk te beperken.

In onder meer België, Frankrijk, Polen en Spanje zullen de winkels tijdelijk sluiten. Of en wanneer de filialen in Nederland zullen sluiten, is afhankelijk van het RIVM-advies. Inmiddels zijn de meeste winkels in China van de op één na grootste retailer ter wereld heropend.

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.

Het coronavirus in het kort

  • Het coronavirus verspreidt zich vooral via nies- en hoestdruppeltjes. Het virus kan direct van mens op mens worden overgedragen of (voor beperkte tijd) via oppervlakken zoals deurklinken.
  • Een geïnfecteerde persoon besmet gemiddeld twee à drie anderen. De voorzorgsmaatregelen zijn nodig om dit in te dammen.
  • Verreweg de meeste patiënten hebben milde (griepachtige) klachten.
  • Bijna alle sterfgevallen betreffen ouderen of andere kwetsbaren, zoals hart-, long- of diabetespatiënten. Als iedereen de maatregelen naleeft, verkleint dat hun risico's.
  • Lees hier welke voorzorgsmaatregelen je moet nemen.