De Europese Unie zal dit jaar in een recessie belanden door het coronavirus. Eurocommissaris voor Interne Markt Thierry Breton verwacht dat de EU een economische klap van 2 tot 2,5 procent zal oplopen. "Uiteraard verwachten we een recessie in het jaar 2020."

"Vóór de crisis verwachtten we een economische groei van zo'n 1,4 procent voor het hele continent." Breton gaat er nu van uit dat dat 2 tot 2,5 procentpunt lager uitvalt, en er dus sprake zal zijn van een krimp. "We voeren een economische oorlog tegen het virus", aldus Breton tegenover het Franse radiostation BFM Business.

De uitbraak van het COVID-19-virus heeft internationale toevoerketens belemmerd. Meerdere landen hebben hun grenzen gesloten en het heeft er in Italië en Spanje toe geleid dat burgers grotendeels binnen moeten blijven. Europese ministers van Financiën overleggen later op de maandag over een plan van aanpak.

Maandag gingen Europese aandelenmarkten opnieuw onderuit, nadat Europese beurzen donderdag al een enorme uitglijder maakten. De AEX beleefde toen zelfs zijn op één na slechtste handelsdag ooit.

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.

Het coronavirus in het kort

  • Het coronavirus verspreidt zich vooral via nies- en hoestdruppeltjes. Het virus kan direct van mens op mens worden overgedragen of (voor beperkte tijd) via oppervlakken zoals deurklinken.
  • Een geïnfecteerde persoon besmet gemiddeld twee à drie anderen. De voorzorgsmaatregelen zijn nodig om dit in te dammen.
  • Verreweg de meeste patiënten hebben milde (griepachtige) klachten.
  • Bijna alle sterfgevallen betreffen ouderen of andere kwetsbaren, zoals hart-, long- of diabetespatiënten. Als iedereen de maatregelen naleeft, verkleint dat hun risico's.
  • Lees hier welke voorzorgsmaatregelen je moet nemen.