Opnieuw gingen de Europese aandelenmarkten maandag onderuit. Ondanks een flinke renteverlaging van de Amerikaanse centrale bank blijven beleggers vrezen voor de economische gevolgen van het coronavirus.

Bij de opening verloor de AEX-index 5 procent. Dat verlies liep gedurende de ochtend verder op. Omstreeks 10.45 uur noteerde de AEX een verlies van 6,6 procent. Sinds het hoogtepunt medio februari is de AEX ongeveer een derde in waarde gedaald.

Andere aandelenbeurzen staan er ondertussen niet beter voor. De Britse FTSE 100-index kelderde ook ruim 6 procent. De DAX-index in Duitsland ging zelfs 6,9 procent omlaag. Zoals het er nu op lijkt, zullen ook de Amerikaanse beurzen in de min openen.

Afgelopen weekend verraste de Amerikaanse centrale bank met een renteverlaging met een procentpunt, waarmee de rente van de Federal Reserve (Fed) al tegen 0 procent aan zit. Ook gaat de Fed voor enkele honderden miljarden aan staats- en hypotheekobligaties opkopen.

Maar met de verdere verspreiding van het COVID-19-virus in de Verenigde Staten en Europa dit weekend lijkt de potentiële economische schade ook steeds groter te kunnen worden.

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.

Het coronavirus in het kort

  • Het coronavirus verspreidt zich vooral via nies- en hoestdruppeltjes. Het virus kan direct van mens op mens worden overgedragen of (voor beperkte tijd) via oppervlakken zoals deurklinken.
  • Een geïnfecteerde persoon besmet gemiddeld twee à drie anderen. De voorzorgsmaatregelen zijn nodig om dit in te dammen.
  • Verreweg de meeste patiënten hebben milde (griepachtige) klachten.
  • Bijna alle sterfgevallen betreffen ouderen of andere kwetsbaren, zoals hart-, long- of diabetespatiënten. Als iedereen de maatregelen naleeft, verkleint dat hun risico's.
  • Lees hier welke voorzorgsmaatregelen je moet nemen.