De Scandinavische luchtvaartmaatschappij SAS stuurt tienduizend werknemers, 90 procent van het personeelsbestand, tijdelijk naar huis vanwege de uitbraak van het coronavirus. Het bedrijf staakt bijna alle vluchten vanaf zondag.

Wereldwijd zetten vliegmaatschappijen het mes in hun vliegcapaciteit. De bedrijven zien zich ook genoodzaakt om banen te schrappen vanwege het coronavirus.

Het Amerikaanse United Airlines Holdings meldde 1,5 miljard dollar (1,35 miljard euro) minder omzet te hebben geboekt in maart. Het bedrijf gaat de salarissen van officieren met 50 procent verlagen en de capaciteit halveren in april en mei.

Air New Zealand verklaart dat het schrappen van banen noodzakelijk is en dat de capaciteit voor langere vluchten de komende maanden met 85 procent zal afnemen.

Eerder lieten touroperators TUI Nederland, Corendon en Sunweb al weten alle pakketreizen tot en met 31 maart te schrappen. KLM meldde afgelopen vrijdag vijftienhonderd tot tweeduizend banen te gaan schrappen en voor alle personeelsleden werktijdverkorting aan te vragen.

Steeds meer landen voeren beperkingen of voorwaarden in voor reizigers. Zo moeten alle reizigers die in Australië en Nieuw-Zeeland aankomen veertien dagen lang in zelfisolatie verblijven. Eerder kondigde de Amerikaanse president Donald Trump al een inreisverbod voor Europeanen aan. Die maatregel is dertig dagen van kracht.

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.

Het coronavirus in het kort

  • Het coronavirus verspreidt zich vooral via nies- en hoestdruppeltjes. Het virus kan direct van mens op mens worden overgedragen of (voor beperkte tijd) via oppervlakken zoals deurklinken.
  • Een geïnfecteerde persoon besmet gemiddeld twee à drie anderen. De voorzorgsmaatregelen zijn nodig om dit in te dammen.
  • Verreweg de meeste patiënten hebben milde (griepachtige) klachten.
  • Bijna alle sterfgevallen betreffen ouderen of andere kwetsbaren, zoals hart-, long- of diabetespatiënten. Als iedereen de maatregelen naleeft, verkleint dat hun risico's.
  • Lees hier welke voorzorgsmaatregelen je moet nemen.