De Federal Reserve (Fed), het Amerikaanse stelsel van centrale banken, heeft de belangrijkste rentestandaard zondag met 1 procentpunt verlaagd naar een bandbreedte van 0 tot 0,25 procent. Daarmee reageerde de Fed op de crisis rond het coronavirus.

Ook kondigde de Fed een uitgebreid pakket aan noodmaatregelen aan om honderden miljarden dollars in de Amerikaanse economie te pompen. Eerder deze maand werd de rente al met 0,5 procentpunt verlaagd.

De Fed zal in de komende maanden schulden opkopen. Het gaat om zeker 500 miljard dollar (446,7 miljard euro) aan staatsschuld en zeker 200 miljard dollar aan hypotheekschuld, liet de Fed weten in een verklaring. "De Federal Reserve is bereid een breed scala aan gereedschappen in te zetten om de kredietstroom naar huishoudens en bedrijven te steunen."

De ingrijpende maatregelen zijn bedoeld om te voorkomen dat schade op de korte termijn, zoals bedrijven die hun leningen niet meer kunnen betalen, resulteert in langetermijnschade, zoals het permanent sluiten van deze bedrijven. Ook moeten ze de financiële markten een houvast bieden in een tijd van grote onzekerheid.

President Trump verheugd over besluit

De Amerikaanse president Donald Trump feliciteerde de Fed met het besluit. "Het maakt me heel blij", zei hij op een persconferentie. Trump uit regelmatig harde kritiek op het beleid van de Federal Reserve.

De VS kampt bij de bestrijding van het nieuwe coronavirus met een achterstand op andere ontwikkelde landen. Er kan momenteel slechts op beperkte schaal worden getest op de aanwezigheid van het virus.

Inmiddels zijn in de VS bijna 3.000 besmettingen bevestigd en 62 mensen overleden aan de gevolgen van het COVID-19-virus.