Het aantal annuleringen in de horeca is gestegen met 48 procent en ook het aantal nieuwe reserveringen blijft uit, meldt Koninklijke Horeca Nederland (KHN) vrijdag op basis van eigen onderzoek.

KHN deed onderzoek onder bijna vierduizend horecaondernemers. "Op dit moment zien we dat vooral Brabant en Amsterdam zwaarder zijn getroffen, maar met de nieuwe maatregelen zien we dat de zorgen bij horecaondernemers uit andere regio's ook snel toenemen", aldus de brancheorganisatie.

Als gevolg wordt het omzetverlies voor maart geschat op 630 miljoen euro. Als de rest van Nederland net zo getroffen wordt als Brabant en Amsterdam zal dit verlies toenemen naar 700 miljoen euro per maand.

KHN zegt zich ernstige zorgen te maken en roept samen met MKB-Nederland en VNO-NCW het kabinet op om met maatregelen te komen. Zo eisen ze soepelere regels voor werktijdverkorting en een noodfonds voor ondernemers die financiële schade oplopen.

Minister Bruins kondigt nieuwe maatregelen om coronavirus aan
148
Minister Bruins kondigt nieuwe maatregelen om coronavirus aan

RIVM: Bezoek aan horeca blijft mogelijk

Donderdag maakte het kabinet nieuwe maatregelen bekend voor heel Nederland. Zo moet iedereen in Nederland thuisblijven bij verkoudheid-, koorts- of hoestklachten en sociaal contact vermijden.

Ook zijn evenementen met meer dan honderd personen afgelast en hebben musea, theaters en sportclubs als gevolg hun deuren gesloten. Voor horecagelegenheden geldt dat bij het opvolgen van de adviezen bezoek mogelijk blijft. Restaurants en bars moeten er daarbij wel op letten dat ze maximaal honderd mensen binnenlaten.

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.

Het coronavirus in het kort

  • Het virus verspreidt zich vooral via hoest- en niesdruppeltjes die kort in de lucht hangen.
  • Een geïnfecteerde persoon besmet gemiddeld twee à drie anderen. Dit aantal kan dalen bij goede voorzorgsmaatregelen.
  • Verreweg de meeste patiënten hebben milde (griepachtige) klachten.
  • Bijna alle sterfgevallen betreffen oudere of al zieke mensen. Met voorzorgsmaatregelen kun je deze mensen beschermen.
  • Lees hier wat de belangrijkste voorzorgsmaatregelen zijn.