FNV bereikt voorlopig akkoord bij Avebe

MENTERWOLDE - De vakbond FNV Bondgenoten heeft woensdagochtendvroeg een voorlopig akkoord bereikt met de bedrijfsleiding van zetmeelfabrikant Avebe om de staking daar te beëindigen.

Het resultaat van een nacht onderhandelen wordt om 16.30 uur voorgelegd aan de stakers. Als die het accepteren, heffen ze de staking op, aldus een woordvoerster van FNV Bondgenoten, maar tot die tijd blijft de staking gehandhaafd. De woordvoerder van Avebe heeft de doorbraak bevestigd.

Belangrijkste resultaat van de onderhandelingen is volgens FNV Bondgenoten dat het sociaal plan voor de 148 werknemers die ontslagen gaan worden bij Avebe, iets royaler is geworden. Zo blijven de betrokken arbeiders niet nog zes maanden, zoals oorspronkelijk het plan was, op de loonlijst staan, maar vijftien maanden. In die periode wordt voor hen naar ander werk gezocht, eerst binnen het bedrijf en daarna daarbuiten.

Volgens de Avebe-woordvoerder betreffen de aanpassingen van het sociaal plan slechts details. "De hoofdpunten van het sociaal plan zoals wij dat eerder afspraken met vakbonden CNV en De Unie waren en blijven dezelfde. Het belangrijkste voor ons is dat nu ook de FNV een beperkt aantal gedwongen ontslagen accepteert", aldus de woordvoerder. "FNV Bondgenoten heeft nu een akkoord gesloten dat drie weken geleden ook al mogelijk was. Dat had ons een schadepost van 10 tot 15 miljoen euro bespaard."

Tip de redactie