De AEX-index en de beurzen in New York hebben deze donderdag de op een na slechtste dag ooit doorgemaakt. De toonaangevende Amsterdamse index sloot maar liefst bijna 11 procent lager vanwege toenemende zorgen over de verspreiding van het coronavirus. De Dow Jones-index eindigde met een verlies van 10 procent.

Alleen op 19 oktober 1987, ook bekend als Zwarte Maandag, maakten de AEX en de beurzen in New York een grotere daling door dan op donderdag 12 maart 2020. Op Zwarte Maandag verloor de AEX-index 12 procent. Ook voor Wall Street was alleen die dag slechter dan deze donderdag. De S&P 500 eindigde donderdag met een verlies van 9,5 procent.

De zorgen groeiden nadat de Amerikaanse president Donald Trump woensdag had besloten een inreisverbod voor Europeanen in te voeren.

Verder wist centralebankpresident Christine Lagarde investeerders er niet van te overtuigen dat de Europese Centrale Bank (ECB) genoeg doet om de economische schade door het virus tegen te gaan.

Minister Bruins kondigt nieuwe maatregelen om coronavirus aan
148
Minister Bruins kondigt nieuwe maatregelen om coronavirus aan

Ook andere beurzen in Europa diep in de min

Ook andere beurzen in Europa stonden donderdag diep in de min. In Italië en Spanje gingen de markten met respectievelijk 17 procent en 14 procent omlaag. In de Verenigde Staten verloren de markten ruim 8 tot 9 procent.

De dramatische dag volgt op ruim twee weken van kelderende beurskoersen. Beleggers vrezen dat de verspreiding van het coronavirus en de maatregelen die genomen worden de wereldeconomie flink zullen schaden. Zo is in Italië al een groot deel van het openbare leven stilgelegd om de verspreiding tegen te gaan.

In Nederland kondigde het kabinet donderdag ook zwaardere maatregelen aan. Evenementen met meer dan honderd personen in Nederland worden afgelast, mensen moeten thuiswerken indien mogelijk en wie koorts of luchtwegklachten heeft, moet sowieso binnenblijven.

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.

Het coronavirus in het kort

  • Het virus verspreidt zich vooral via hoest- en niesdruppeltjes die kort in de lucht hangen.
  • Een geïnfecteerde persoon besmet gemiddeld twee à drie anderen. Dit aantal kan dalen bij goede voorzorgsmaatregelen.
  • Verreweg de meeste patiënten hebben milde (griepachtige) klachten.
  • Bijna alle sterfgevallen betreffen oudere of al zieke mensen. Met voorzorgsmaatregelen kun je deze mensen beschermen.
  • Lees hier wat de belangrijkste voorzorgsmaatregelen zijn.