De Europese Centrale Bank (ECB) gaat meer obligaties opkopen om de Europese economie te stimuleren, meldt de ECB donderdag. Ook gaat de bank het voor financiële instellingen goedkoper maken om geld te lenen van de centrale bank.

De centrale bank gaat tot het einde van het jaar 120 miljard euro aan extra obligaties opkopen. Nu koopt de ECB al maandelijks voor tientallen miljarden aan staatsobligaties op.

Dit moet er uiteindelijk voor zorgen dat bedrijven tegen lagere kosten kunnen lenen. Zo moet de Europese economie gestimuleerd worden.

Door het ook nog eens goedkoper te maken voor financiële instellingen om aan financiering te komen, hoopt de ECB dat die lagere kosten worden doorgegeven aan ondernemingen. Dit moet de Europese economie verder stimuleren.

Wel blijven de rentestanden ongewijzigd, meldt de ECB. Beleggers en analisten hadden gerekend op een verdere verlaging. Aandelenmarkten gingen nog verder naar beneden door de beslissing.

Nu staat het belangrijkste rentetarief al op 0 procent. Dit betekent dat financiële instellingen geld lenen zonder rente te betalen. Maar tegelijk staat de zogeheten depositorente op -0,5 procent, wat betekent dat banken geld moeten betalen om overtollig kapitaal te stallen bij de ECB.

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.

Het coronavirus in het kort

  • Het virus verspreidt zich vooral via hoest- en niesdruppeltjes die kort in de lucht hangen. Wie geen symptomen vertoont, vormt amper een besmettingsgevaar.
  • Een geïnfecteerde persoon besmet gemiddeld twee à drie anderen. Dit aantal kan dalen bij goede voorzorgsmaatregelen.
  • Verreweg de meeste patiënten hebben milde (griepachtige) klachten.
  • Bijna alle sterfgevallen betreffen oudere of al zieke mensen. Met voorzorgsmaatregelen kun je deze mensen beschermen.
  • Lees hier wat de belangrijkste voorzorgsmaatregelen zijn.