De Italiaanse overheid wil 25 miljard euro extra uitgeven om de economie te ondersteunen tijdens de uitbraak van het coronavirus in het land. Dat maakte premier Giuseppe Conte woensdag bekend.

Vorige week verklaarde het Italiaanse kabinet nog 7,5 miljard euro nodig te hebben, maar sindsdien is de crisis in het land verder uit de hand gelopen. Inmiddels geldt er een quarantaineplicht voor heel Italië en komt het openbare leven steeds meer stil te liggen.

De Italiaanse economie stond er voor de uitbraak van het virus al niet te best voor. In het laatste kwartaal van vorig jaar kromp de economie met 0,3 procent. Toen werd al rekening gehouden met een recessie, twee kwartalen van economische krimp.

De extra uitgaven zouden er waarschijnlijk voor zorgen dat het Italiaanse begrotingstekort boven de 3 procent komt, de grens van de Europese begrotingsregels.

Eerder voorspelde Roberto Gualtieri, de minister voor Economische Zaken en Financiën, een begrotingstekort van 2,5 procent, maar sindsdien heeft hij geen nieuwe verwachting gegeven. Hij verklaarde dat Italië mogelijk hulp nodig heeft van de Europese Unie.

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.

Het coronavirus in het kort

  • Het virus verspreidt zich vooral via hoest- en niesdruppeltjes die kort in de lucht hangen. Wie geen symptomen vertoont, vormt amper een besmettingsgevaar.
  • Een geïnfecteerde persoon besmet gemiddeld twee à drie anderen. Dit aantal kan dalen bij goede voorzorgsmaatregelen.
  • Verreweg de meeste patiënten hebben milde (griepachtige) klachten.
  • Bijna alle sterfgevallen betreffen oudere of al zieke mensen. Met voorzorgsmaatregelen kun je deze mensen beschermen.
  • Lees hier wat de belangrijkste voorzorgsmaatregelen zijn.