Meerdere luchtvaartmaatschappijen hebben dinsdag besloten om alle vluchten van en naar Italië te schrappen. Vliegmaatschappijen British Airways, Norwegian Air en Wizz Air vliegen dinsdag niet naar het door het coronavirus geteisterde land. KLM, easyjet en Ryanair schrappen een deel van de vluchten.

British Airways heeft zestig routes lopen van en naar Italië en heeft alle vluchten van dinsdag geschrapt. Wizz Air vliegt tot 3 april helemaal niet meer naar Italië. Ook Norwegian Air vliegt dinsdag niet meer naar het land.

De Nederlandse vliegmaatschappij KLM laat in een reactie weten dinsdag nog slechts vijf vluchten naar Italië op het programma te hebben staan. Een woordvoerder zegt dat KLM de situatie per dag bekijkt. Budgetvlieger Ryanair vliegt dinsdag nog met een uitgedund schema van en naar Italië en zal vanaf woensdag helemaal niet meer van en naar Italië vliegen.

De vliegmaatschappijen nemen het besluit vanwege aangescherpte reisadviezen voor Italië. Dinsdagochtend scherpte de Italiaanse regering haar eigen noodmaatregelen al aan. Premier Giuseppe Conte besloot de reisbeperkingen die eerder alleen voor Noord-Italië golden uit te breiden naar de rest van het land. Italianen mogen alleen nog reizen voor werk en noodsituaties. Ook alle sportevenementen, zoals voetbalwedstrijden, worden voorlopig uitgesteld.

Het coronavirus in het kort

  • Het virus verspreidt zich vooral via hoest- en niesdruppeltjes die kort in de lucht hangen. Wie geen symptomen vertoont, vormt amper een besmettingsgevaar.
  • Een geïnfecteerde persoon besmet gemiddeld twee à drie anderen. Dit cijfer daalt echter door alle voorzorgsmaatregelen.
  • Verreweg de meesten hebben milde (griepachtige) klachten.
  • Bijna alle sterfgevallen betreffen oudere of al zieke mensen.