De Italiaanse regering heeft maatregelen aangekondigd om de economische gevolgen van het coronavirus voor de bevolking te verlichten. Huishoudens hoeven onder meer voorlopig geen hypotheekbetalingen te doen, zegt de Italiaanse viceminister van Economische Zaken in gesprek met radiozender Radio Anch'io.

Meld je aan Wil je elke avond een update van het laatste coronanieuws ontvangen?

Naast de hypotheekbetalingen worden voorlopig ook andere huishoudelijke betalingen uitgesteld en worden er maatregelen genomen om het bedrijfsleven te ontlasten. Italiaanse mkb-bedrijven hoeven voorlopig bepaalde belastingen en rentes op schulden niet meer te betalen.

Hoelang de betalingen worden uitgesteld, is niet duidelijk. De maatregelen zullen naar verwachting woensdag door het parlement worden goedgekeurd.

De maatregelen zijn nodig omdat Italië hard wordt geraakt door het coronavirus: inmiddels zijn er in het land meer dan negenduizend besmettingen en zijn 463 mensen overleden aan de gevolgen van het virus. Dinsdag kondigde premier Giuseppe Conte aan dat de reisbeperkingen die eerst voor Noord-Italië golden, worden uitgebreid naar de rest van het land.

Volgens Conte zijn de maatregelen, die vanaf dinsdag ingaan, nodig om "de kwetsbaarste mensen van de samenleving" te beschermen. "Blijf thuis", benadrukt hij.

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.

Het coronavirus in het kort

  • Het virus verspreidt zich vooral via hoest- en niesdruppeltjes die kort in de lucht hangen. Wie geen symptomen vertoont, vormt amper een besmettingsgevaar.
  • Een geïnfecteerde persoon besmet gemiddeld twee à drie anderen. Dit cijfer daalt echter door alle voorzorgsmaatregelen.
  • Verreweg de meesten hebben milde (griepachtige) klachten.
  • Bijna alle sterfgevallen betreffen oudere of al zieke mensen.