Amazon is dinsdag van start gegaan met de Nederlandse winkel. Amazon.nl verkocht eerder alleen boeken; voor andere producten konden Nederlandse consumenten terecht bij de vertaalde Duitse winkel.

Klanten kunnen vanaf dinsdag op Amazon.nl terecht voor producten in ruim dertig categorieën, zoals computer, elektronica, muziek, sport en wonen.

Duizenden Nederlandse bedrijven verkopen via het platform. In totaal zijn miljoenen producten via het Nederlandse platform te koop, en Amazon wil dit aantal verder uitbreiden. Op Amazon-sites wordt 58 procent van de spullen via de partners geleverd, de rest bestaat uit producten van Amazon.

"Vandaag is slechts het begin van Amazon.nl", aldus Roeland Donker, landenmanager bij het bedrijf. "We werken dagelijks keihard aan het uitbreiden van ons assortiment."

Eerder werd al duidelijk dat Amazon met een volledig platform naar Nederland zou komen. Begin dit jaar konden bedrijven die hun producten aan de man wilden brengen zich via Amazon.nl al aanmelden bij de webgigant.

Amazon is al een van de grotere webwinkels van Nederland. Volgens cijfers van het Nederlands Online Bereik Onderzoek (NOBO) van Vinex ontving de site in januari zo'n 3,8 miljoen bezoekers.

De Nederlandse klanten worden voorzien vanuit een distributiecentrum in Mönchengladbach, net over de Duitse grens. In heel Europa heeft Amazon 45 distributiecentra. In Nederland werken een paar honderd mensen bij Amazon, verdeeld over de kantoren in Den Haag en Amsterdam.