De prijs van olie is maandag met 30 procent gedaald, nadat Saoedi-Arabië de olieproductie flink omhoog heeft gedreven na een conflict met Rusland.

Een vat olie kost nu iets meer dan 31 dollar (27 euro). Dit is de grootste prijsdaling van olie sinds het begin van de Eerste Golfoorlog in 1991.

Saoedi-Arabië, de grootste olie-exporteur ter wereld, probeert hiermee concurrent Rusland af te straffen. Rusland ging vrijdag niet akkoord met het voorstel van OPEC, de organisatie van olie-exporterende landen, om de olieproductie wereldwijd tijdelijk te verlagen.

Vanwege de economische gevolgen van de wereldwijde uitbraak van het coronavirus is er momenteel minder vraag naar olie. Door de olieproductie te beperken hoopte OPEC de olieprijs te stabiliseren. Rusland wil echter niet minder olie produceren en ging daar niet mee akkoord.

Als afstraffing heeft Saoedi-Arabië daarop hun eigen olieproductie opgevoerd. De prijs voor een Saoedisch vat ruwe olie wordt in april geschat op minimaal 6 dollar. Experts verwachten dat de olieprijs wellicht nog verder zal dalen.