De wereldwijde uitbraak van het coronavirus kan de passagiersluchtvaart 63 miljard tot zelfs 113 miljard dollar (omgerekend 101 miljard euro) aan omzet kosten, meldt luchtvaartbrancheorganisatie IATA donderdag op basis van nieuwe cijfers. De schade voor de Europese luchtvaart kan oplopen tot bijna 44 miljard dollar.

Het omzetverlies hangt volgens het IATA af van de mate van de spreiding van het coronavirus. Bij de berekening is de brancheorganisatie uitgegaan van twee scenario's: een beperkte en een wijde verspreiding van het COVID-19-virus.

In het eerste scenario zou de omzet van vliegmaatschappijen met 11 procent teruglopen, omgerekend zo'n 63 miljard dollar. Het grootste deel, 22 miljard, zou door omzetverlies uit China komen. Met Azië geassocieerde markten zouden in totaal 47 miljard van het omzetverlies dragen.

In het scenario waarin de coronavirusuitbraak niet snel wordt ingedamd en juist verder wordt verspreid, kan de totale omzet met 19 procent teruglopen, omgerekend 113 miljard dollar. Ook de Europese passagiersluchtvaart wordt dan flink geraakt: IATA voorspelt dat de schade in het slechtste geval kan oplopen tot 43,9 miljard dollar.

De nieuwe cijfers van het IATA hebben niet alleen maar negatieve gevolgen voor de luchtvaart: door de coronavirusuitbraak is de olieprijs ook flink gedaald, en dat heeft positieve gevolgen voor de luchtvaart. De totale brandstofrekening van de passagiersluchtvaart zou hierdoor tot 28 miljard dollar lager uit kunnen vallen.

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.

Het COVID-19-virus (coronavirus) in het kort:

  • Het virus verspreidt zich vooral via hoest- en niesdruppeltjes die kort in de lucht hangen. Wie geen symptomen vertoont, vormt amper besmettingsgevaar.
  • Een geïnfecteerde persoon besmet gemiddeld twee à drie anderen (minder dan bij bijvoorbeeld mazelen). Dit cijfer daalt echter door alle voorzorgsmaatregelen.
  • Verreweg de meesten hebben lichte (griepachtige) klachten.
  • Bijna alle sterfgevallen betreffen oudere of al zieke mensen.