Het Franse Hof van Cassatie heeft woensdag geoordeeld dat een chauffeur van taxiplatform Uber als werknemer wordt gezien en niet als zelfstandige. De uitspraak kan gevolgen hebben voor zowel Uber als andere bedrijven in de Franse platformeconomie.

Het Hof van Cassatie schrijft in haar oordeel dat wanneer een bestuurder zich aan het Uber-platform bindt er "een relatie van ondergeschiktheid ontstaat tussen de bestuurder en het bedrijf". "En dus", concludeert het hof, "biedt de bestuurder zijn of haar diensten niet aan als zelfstandige, maar als werknemer."

Het oordeel kan ervoor zorgen dat de tienduizenden Uber-chauffeurs in Frankrijk die ontevreden zijn over hun werkrelatie met Uber naar een speciale kamer voor arbeidsrecht van het Franse Ministerie van Justitie kunnen stappen. Als zij allemaal als werknemer worden gezien, kan dat tot flink hogere loonkosten voor Uber leiden. Ook hebben de werknemers dan recht op zaken als vakantiedagen.

Uber is het niet eens met de uitspraak. "Het oordeel kijkt niet naar de redenen waarom chauffeurs voor Uber kiezen: de onafhankelijkheid en vrijheid om te werken wanneer en waar iemand wil", zei het Amerikaanse taxiplatform in een reactie.

De uitspraak kan niet alleen gevolgen hebben voor taxiplatform Uber, maar ook andere bedrijven die met dergelijke technologie werken, zoals maaltijdbezorger Deliveroo.