HENGELO - Bij de fabriek van Akzo Nobel in Hengelo hebben werknemers in een wilde actie het werk neergelegd. Ongeveer vierhonderd van de circa 570 werknemers van de Akzo-vestiging doen mee aan de werkonderbreking en eisen in een gezamenlijke petitie duidelijkheid over hun toekomst, omdat de chloorproductie wordt overgeplaatst naar Delfzijl.

Dat heeft FNV Bondgenoten woensdag bekendgemaakt. Volgens vakbondsbestuurder B. Roodhuizen is vorige week overleg over een sociaal plan voor de fabriek in Hengelo, waar 270 arbeidsplaatsen verdwijnen, op niets uit gelopen. "Akzo heeft het heel hard gespeeld en mensen zijn daar verontwaardigd over."

De FNV-bond wil graag donderdag het overleg hervatten met de directie van Akzo. Volgens Roodhuizen heerst onder de werknemers vooral onvrede over het ouderenbeleid dat het bedrijf wil toepassen in de afvloeiing van werknemers.

"De ouderenregeling ligt gevoelig, omdat de gemiddelde leeftijd erg hoog is: 48 jaar. Maar het lijkt erop dat de directie geen behoefte heeft met ons verder te praten. Akzo speelt echt met vuur bij de werknemers", aldus Roodhuizen.