AMSTERDAM - De effectenbeurzen in Europa hebben zich woensdag in de loop van de ochtend hersteld van verliezen die de schermen rood kleurden. De aanvankelijke koersdalingen werden veroorzaakt door de handel in New York en hetzelfde gold voor het herstel.


Beursjournaal


Beursstemming

Slechte cijfers over de Amerikaanse economie drukten Wall Street dinsdagavond omlaag, waarna vervolgens Europa meeging op de neergaande weg. De omslag kwam woensdag rond 10.30 uur, toen duidelijk werd dat de belangrijkste Amerikaanse indexen later op de dag de opgaande lijn waarschijnlijk weer zullen inslaan.

Dat bracht de AEX-index in Amsterdam van een aanvankelijke min van 0,85 procent naar een winstje van 0,17 procent aan het eind van de ochtend. Het koersgemiddelde stond 0,60 punten in de plus op ,34. Hagemeyer voerde de lijst aan met een winst van 4,6 procent. Het handelshuis herstelde daarmee weer enigszins van negatieve trend na publicatie van de halfjaarcijfers vorige week.

Handelaren hebben ook meer vertrouwen in de aankoop van DSM van de vitaminepillen van het Zwitserse Roche. De eerste reactie leidde nog tot een verlies van het fonds van 4 procent, maar woensdag krabbelde het Heerlense concern weer op met een winst van 2,3 procent. "DSM houdt zich aan zijn beloften en de plannen van het bedrijf met Roche zien er goed uit", concludeerde een handelaar namens de beleggers.

De uitgeversconcerns lagen er goed bij. Er was winst voor Wolters Kluwer (plus 2,5 procent), Reed Elsevier (plus 1,7) en VNU (plus 1,8). Volgens een handelaar kan dat nog het gevolg zijn van eerdere gunstige oordelen door zakenbanken.

De "financials" lieten een wisselend beeld zien. Aegon, ING en ABN Amro stonden in het rood met respectievelijk 1,9, 2,0 en 0,8 procent. Van der Moolen en Fortis bleven daarentegen boven de streep.

Philips deed het goed met een plus van 2,7 procent, mede dankzij de intensievere samenwerking met Ericsson. Het elektronicaconcern gaat meer halfgeleiders leveren aan de Zweedse fabrikant van telecomapparatuur.

Op de beurs in Londen was de FTSE-index tegen het middaguur 0,6 procent hoger. De CAC-index in Parijs stond 0,3 procent in de plus en de DAX-index in Frankfurt boekte de beste score met een stijging van 1,1 procent.

Euro

Op de valutamarkten was de euro aan het eind van de ochtend ,9935 dollar waard in vergelijking met een slotkoers van 0,9960 op dinsdag. De notering van de euro tegenover het pond sterling daalde van 0,6370 naar 0,6345 pond.