Aandelenbeurzen wereldwijd hebben de slechtste week sinds het begin van de financiële crisis van het vorige decennium achter de rug. De verliezen op de beurzen liepen in de afgelopen week steeds verder op door zorgen over de toenemende omvang van de COVID-19-virusuitbraak en de gevolgen voor de wereldeconomie.

Op de hoogte blijven van al het nieuws over het coronavirus? Volg ons liveblog.

De Amsterdamse AEX-index sloot de week vrijdag bijna 4 procent lager af, op 539,4 punten. Daarmee verloor de index een kleine 13 procent ten opzichte van de slotkoers van een week eerder; omgerekend verloor de AEX enkele tientallen miljarden euro's in waarde. De beursindex beleefde daarmee de slechtste beursweek sinds oktober 2008, het hoogtepunt van de financiële crisis.

Op Wall Street sloten de Dow Jones- en S&P 500-indices de beursweek respectievelijk 12 en 11 procent lager af. De Dow Jones-index noteerde donderdag het grootste dagverlies ooit.

Markten vrezen dat de virusuitbraak mogelijk tot een wereldwijde recessie zal leiden. Het internationaal monetair fonds (IMF) zei donderdag een kleinere groei van de wereldeconomie te verwachten door de uitbraak. Meerdere grote bedrijven als Apple, Nike en Microsoft hebben inmiddels ook aangegeven lagere resultaten te verwachten door de uitbraak van het coronavirus.

Jerome Powell, voorzitter van het Amerikaanse stelsel van centrale banken, probeerde de zorgen van investeerders vrijdag te verlichten door te zeggen dat de Federal Reserve bereid is om de rente te verlagen om economie te ondersteunen, mocht deze in de problemen komen. Ook de president van de Zwitserse centrale bank gaf aan bereid te zijn de economie aan te jagen vanwege het coronavirus.

Het COVID-19-virus (coronavirus) in het kort:

  • Het virus verspreidt zich vooral via hoest- en niesdruppeltjes die kort in de lucht hangen. Wie geen symptomen vertoont, vormt amper besmettingsgevaar.
  • Iemand kan gemiddeld twee à drie anderen besmetten (minder dan bij bijvoorbeeld mazelen). Dit cijfer daalt echter door alle voorzorgsmaatregelen.
  • Verreweg de meesten hebben lichte (griepachtige) klachten.
  • Bijna alle sterfgevallen betreffen oudere of al zieke mensen.