Bedrijvigheid in de Chinese industrie heeft in februari een absoluut laagterecord bereikt als gevolg van de uitbraak van het coronavirus, meldt persbureau Reuters zaterdag.

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.

Een belangrijke graadmeter van de Chinese industrie, de zogeheten inkoopmanagersindex, zakte afgelopen maand naar 35,7 punten, tegenover 50 in januari. Elke score onder de 50 wijst op een krimp, boven de 50 is er sprake van groei.

Analisten hadden verwacht dat de index op 46,0 zou eindigen. Een score in de buurt van de huidige 35,7 punten was sinds de wereldwijde economische crisis niet meer voorgekomen, en zelfs toen lag die nog veel hoger: 38,8.

China hoopt dat een groot deel van de bedrijven in maart weer grotendeels operationeel kan worden. Momenteel zitten veel werknemers verplicht thuis en houden bedrijven hun deuren dicht vanwege de uitbraak van het COVID-19-virus.

In de race voor het vaccin tegen coronavirus: zo gaat dat
94
In de race voor het vaccin tegen coronavirus: zo gaat dat

Aantal nieuwe besmettingen in het land neemt af

Aan het begin van februari raakten dagelijks nog duizenden mensen in China besmet met het virus. Deze week kwamen er iedere dag 'slechts' enkele honderden nieuwe patiënten bij, en vrijwel allemaal in dezelfde regio: de provincie Hubei.

De cijfers geven een indicatie hoezeer het coronavirus de Chinese economie hindert in het eerste kwartaal. De Chinese president Xi Jinping heeft meermaals gezegd dat een economische klap ingecalculeerd is en dat de economie zich snel zal herstellen als de virusuitbraak onder controle is.

Het COVID-19-virus (coronavirus) in het kort:

  • Het virus verspreidt zich vooral via hoest- en niesdruppeltjes die kort in de lucht hangen. Wie geen symptomen vertoont, vormt amper besmettingsgevaar.
  • Iemand kan gemiddeld twee à drie anderen besmetten (minder dan bij bijvoorbeeld mazelen). Dit cijfer daalt echter door alle voorzorgsmaatregelen.
  • Verreweg de meesten hebben lichte (griepachtige) klachten.
  • Bijna alle sterfgevallen betreffen oudere of al zieke mensen.