Het Openbaar Ministerie (OM) in Den Haag is bezig met een nieuw onderzoek naar het strafbaar handelen van de Belastingdienst. Er zijn vijf nieuwe aangiftes binnen omtrent de kinderopvangtoeslag. Dat bevestigt een woordvoerder vrijdag aan NU.nl, na berichtgeving van het Algemeen Dagblad.

Het OM is de aangiftes aan het bestuderen. "Omdat het om een ingewikkelde kwestie gaat, zal dat geruime tijd in beslag nemen", zegt de woordvoerder. Verder kan hij geen mededelingen doen over de aangiftes.

Vorig jaar kwam de Belastingdienst onder vuur te liggen omdat het onterecht de kinderopvangtoeslag van honderden gezinnen zou hebben stopgezet en teruggevorderd. De fiscus verdacht ze van fraude en zette zonder nader onderzoek de toeslag stop. Ouders raakten hierdoor in flinke financiële problemen.

Een commissie onder leiding van oud-minister Piet Hein Donner concludeerde dat ongeveer driehonderd gedupeerde ouders gecompenseerd moeten worden. Hij verwachtte dat er naast deze bevestigde gevallen nog duizenden gezinnen hetzelfde is overkomen.