VEENDAM - Aardappelzetmeelconcern Avebe en vakbond FNV Bondgenoten zijn weer met elkaar in gesprek. Dat hebben beide partijen dinsdagmiddag bevestigd.

De partijen proberen tot een oplossing te komen in het conflict over het gedwongen ontslag van 148 werknemers. Honderden werknemers staken al ruim twee weken uit onvrede over het sociaal plan dat Avebe de ontslagen werkkrachten biedt.

Het initiatief voor het nieuwe overleg kwam van de Avebe-directie. Het aardappelzetmeelconcern en de FNV verbraken zaterdag elk contact nadat eerdere gesprekken niets hadden opgeleverd. Geen van beide wilde inbinden in het conflict.

Avebe heeft de afgelopen twee weken al 10 miljoen euro schade opgelopen door de staking. Ook honderden boeren die hun aardappelen niet meer kwijt kunnen, zijn zwaar gedupeerd. Daarom riep LTO Nederland maandag op "partijen zo snel mogelijk in een hok te zetten en er niet meer uit te laten tot er een oplossing is".

Avebe noch FNV durft te zeggen hoe lang de gesprekken gaan duren. De Hoogezandster wethouder H. ten Wolde van Economische Zaken heeft dinsdagmiddag aangeboden om als bemiddelaar te fungeren als de partijen er niet uit komen.

Aardappelconcern Avebe heeft inmiddels alle 1300 werknemers een dvd uitgedeeld. Het schijfje met de naam 'We moeten verder', beoogt stakende werknemers over te halen weer aan het werk te gaan en eventuele onduidelijkheden over onder andere het sociaal plan wegnemen.

De beelden op de dvd zijn donderdag tijdens een bijeenkomst voor werkwilligen gemaakt. Omdat hier slechts 60 procent van het totaal aantal medewerkers aanwezig was, is besloten de belangrijkste mededelingen van het concern te filmen en vast te leggen op dvd, aldus de zegsman.