Vattenfall diende ten onrechte het ontslag van twee werknemers in die misstanden binnen het bedrijf aan de kaak stelden. Dat concludeert Huis voor Klokkenluiders dinsdag.

De klokkenluiders vermoedden dat het Duitse bedrijf Siemens oneerlijk voorrang kreeg bij de aanbesteding van verschillende projecten en maakten daar melding van. Vervolgens diende Vattenfall de twee ontslagen in 2016 in, maar deze werden afgewezen door het UWV.

Volgens de werknemers was de reden van het ontslag hun kritiek op de gang van zaken. Daarin geeft de hulporganisatie voor klokkenluiders ze nu gelijk.

Met de conclusie zegt Huis voor Klokkenluiders overigens niets over de inhoud van de aanklacht van het tweetal klokkenluiders aan het adres van Vattenfall. Dit onderzoek gaat alleen over de handelswijze van de klokkenluiders en de manier waarop zij na hun melding zijn behandeld door het bedrijf.

Vattenfall laat in een officiële reactie weten het rapport te gaan bestuderen en op de inhoud te reflecteren. "We respecteren de conclusies van het Huis en zijn altijd bereid tot verbetering en het trekken van lessen voor de toekomst."